Wil je ook aan de slag met het digitaliseren, na-bewerken en eventueel druk-klaar maken van je analoge tekeningen of ben je gewoon benieuwd hoe ik werk?
Voordat ik begin met tekenen bedenk ik eerst wat ik wil tekenen en hoe het er ongeveer uit moet komen te zien, het concept. Soms doe ik dat met een grove schets soms zit het alleen in mijn hoofd. Daarna zoek ik foto’s van dieren om een gevoel te krijgen bij het dieren die ik wil tekenen. Dit doe ik via Google of Pinterest. Dan kan ik beginnen met schilderen! Ik schilder alle dieren en extra’s zoals sjaal, muts, boom etc los van elkaar. Daarmee bedoel ik dat ik bijvoorbeeld de beer, haas, muts en sjaal allemaal apart schilder en niet al als een illustratie.
Waarom teken je losse onderdelen en niet alles in een illustratie?
Omdat ik mijn illustraties pas echt opbouw in Photoshop teken ik onderdelen los van elkaar die je misschien in een echte tekening al samen zou tekenen. Denk bijvoorbeeld aan een vos die iets vast houdt, waarbij ik het object los van de vos teken. Dit zodat ik in Photoshop de onderdelen over elkaar kan schuiven, zo kan gaan spelen met de ruimte en te onderzoeken wat goed past. Daarnaast heb ik soms bij de ene illustratie een haas met sjaal nodig en bij de volgende zonder. Het gaat natuurlijk veel sneller als ik de haas al heb en dan alleen de sjaal erbij hoef te zetten dan twee keer dezelfde haas te tekenen. Ook bouw ik de achtergrond helemaal op in Photoshop waardoor ik sowieso heel veel schuif met lagen. Maar je kunt natuurlijk ook de hele tekening analoog tekenen en dan pas inscannen.
Hoe krijg je de tekeningen die je maakt digitaal?
Ik scan mijn afbeeldingen in op hoge resolutie (600 dpi) met een flatbed scanner. (zie deze blogs- of andere – voor tips: https://www.architecturelab.net/best-scanners-for-artwork/ ). Ik zelf heb een Canon LIde220. Je kunt natuurlijk ook beginnen op een andere scanner of de scanner van een printer maar zorg in ieder geval dat de resolutie zo hoog mogelijk (minimaal 300 dpi) is en dat de tekening zo plat mogelijk op de plaat ligt. Ook is het mogelijk om een foto te maken, al moet deze wel recht van boven zijn op YouTube zijn filmpjes te vinden over hoe je dit het beste doet.
Wat doe je nadat je de afbeelding hebt ingescant?
Nadat ik de afbeeldingen heb ingescant ga ik deze na-bewerken. Dat betekend dat ik de illustratie vrij maakt van de achtergrond en eventueel de kleuren wat bijstel. Ik gebruik hiervoor Photoshop omdat dit simpel weg het beste programma hiervoor is. Op YouTube vind je allemaal tutorials over hoe Photoshop werkt, hoe je een achtergrond verwijderd, hoe je kleuren kunt aanpassen, en ga zo maar door. Nu is het Adobe programma Photoshop natuurlijk wel duur in aanschaf dus je zou kunnen beginnen met het gratis online programma zoals: https://pixlr.com (Pixar editor) al kun je hier niet mega grote bewerkingen in doen. Wellicht zijn er ook andere programma’s die je kunt gebruiken. Belangrijk is dat het programma de mogelijkheid tot lagen bevat waardoor je de ene laag over de ander kan schuiven en handige tools om de illustratie vrij te maken van de achtergrond.
Verder gebruik ik voor de achtergrond foto’s en aquarel-lagen die ik over elkaar heen schuif en daarnaast maak ik gebruik van mijn Wacom om lijnen te tekenen en stukjes van de achtergrond in te vullen. Ik vind vooral de brushes van Karl Webster heel fijn werken. Voor rechtevrije foto’s maak ik gebruik van mijn eigen fotomateriaal en van de website https://unsplash.com/
Zijn er goede online cursussen om te leren illustreren?
Je hebt natuurlijk YouTube waar ontzettend veel tutorials te vinden zijn. Maar ook heb je het betaalde platform skillshare.com. Een website waar allemaal creatieve online cursussen te vinden zijn, van illustreren tot fotograven tot digitaliseren. Het kost geloof ik zo’n 100 euro per jaar maar je kunt er ontzettend veel van leren.
Waar vind je inspiratie?
Online: Pinterest, Instagram, Behance
TVprogramma’s: Kunstuur (NPO), Close Up (NPO), Tegenlicht (NPO), Abstract (Netflix)